Traditionelle Frugthaver i Ungarn

Traditionelle frugthaver i Ungarn er steder, hvor vi finde forskellige arter af frugttræer i forskellige aldre og sorter, hvor træerne er plantet i mindre regelmæssige rækker og hvor extensiv dyrkning finder sted.

De kan være haver, frugtplantager i vingårde, frugttræer på græsgange, på kirkegårde, frugt-stræder langs vejene, i markskel osv. langs floderne, indefor digerne er der også frugthaver.

I disse frugthaver er blommer de mest almindelige, men ved siden af ​​ er der også mange æble-, pære, kirsebær-, nøddetræer mv. Sorterne i disse frugthaver er hovedsagelig lokale (f.eks Sóvári, Batul æble) og gamle slags. Traditionelle sorter var meget dyrket indtil slutningen af ​​19. århundrede.

Traditionelle frugthaver har mistet deres økonomiske værdi

Traditionelle frugthaver blev dyrket uden kemikalier. Græsset under træerne blev klippet eller afgræsset.

I 1920'erne har de traditionelle frugthaver mistet deres økonomiske værdi, fordi frugtavl blev mere intensivt med nye sorter og teknologier. Senere er den økonomiske interesse i frugtmarked næsten helt tabt og dermed er bevarelsen af ​​frugttræer blev afbrudt.

I løbet af de sidste 50 år er en betydelig del af alle frugthaver - med undtagelse af haver ved huse - blev opgivet. Gamle træer blev skåret ned eller brændt og haver blev overgroet med krat.

Nogle af dem er brugt som ferie-resort, eller weekend-haver, hvor ejerne beskytter de gamle frugttræer, men en masse blev opgivet og overladt til renaturalisation.

Bevarelse ved NGO'er og nationalparker

De fleste traditionelle frugthaver i Ungarn er forsømte og i dårlig stand. Området under træerne er ikke dyrket, træerne er gamle. Deres udnyttelse som turiststeder ikke er løst, frugten tjener kun indbyggerne behov.

NGO'er og nationalparker spiller en vigtig rolle i bevarelsen af ​​de traditionelle frugthaver. De overvåger og rydde op i plantager, afslører truede sorter og starte undersøgelses veje.

Vores afdeling tog på udflugter for at udforske gamle sorter (hovedsagelig æbler) i nabolandene i Neder-Karpaterne. I Ukraine (nær Visk) er træerne ofte 100 år gamle. Den indbyrdes afstand er bred, frugthaverne bruges som enge eller græsningsområder. Af økonomiske grunde anvendes sprøjtning ikke og dermed afgrøderne er økologiske. I Transsylvanien er gamle sorter hovedsageligt at finde i hjemmenes haver og de lokale folk med at opretholde enorme viden om dem.