Fortid og nutid af traditionelle frugthaver i Frankrig: mellem familieproduktion og organiserede ’Beskyttede oprindelsesbetegnelser’produkter

Da de traditionelle frugthaver var på sit højeste af i begyndelsen af ​​1960'erne havde Frankrig de mest omfattende frugthaver enge i Europa med en million ha og næsten 146.000 i dag. 1929 landbrugstællingen giver en idé om hvilket område der tidligere var dækket af de traditionelle frugthaver: 100 millioner i æble-og pæretræer (se tabel 1).

Data fra undersøgelsen af ​​landbrugsbedrifternes struktur i forbindelse med traditionelle frugttræer 1929

Arter Antal træer i million Produktion
Æbeltræer og pæretræer til cider 59 (heraf 6% pæretræer) 4 millioner tons heraf 54% selvforarbejdet, 23 millioner hl cider. 358.000 cider pres
Andre traditionelle frugttræer 51 (heraf 42% æble- og pæretræer) 950,000 ton heraf 49% selvforarbejdet

 

1929 landbrugstællingen giver en idé om området der tidligere var omfattet af de traditionelle frugthaver: 100 millioner i æble-og pæretræer (se tabel).

På trods af et stort fald i intensiveringens periode af ​​landbruget (1960-1990) spiller de traditionelle frugthaver stadig en central rolle i bestemte husdyr produktionsområder, fx Lav Normandiet.

Hjemme forbruget, der i 1929 vedrørte næsten halvdelen af ​​produktionen af cider æble-og pæretræer, er fortsat høj, især for cider (51% i 2008). Selv om den økonomiske værdi af denne produktion i vid udstrækning er faldet, udgør produktion af cider og calvados stadig 260 mio €, hovedsagelig takket være de eksisterende "beskyttede oprindelsesbetegnelser" (cider, Perry, Calvados, Pommeau, Kirsch).

2002: 146,000 ha med 5 millioner træer

Fra 1960-2000 er de traditionelle frugthaver i høj grad mindstet og omkring 85% af deres areal er gået tabt. I 2002 dækkede franske traditionelle frugthaver omkring 146.000 ha med 5 millioner træer svarende 0,5%. I Normandiet producerer 11.000 gårde stadig æbler til cider produktion.

Kun 340.000 t æble høstes til en produktion på 1.260.000 hl cider (2 liter / år / indbygger og 1 L selvforbruges) og 18.500 hl calvados (14 liter cider til 1 liter 70% alkohol). Produktionen af ​​cider under ’beskyttede oprindelsesbetegnelser’ repræsenterer 110.000 hl, 17% af den kommercielle cider. Produktionen af ​​æblemost er meget lav.

Direkte salg er af økonomisk interesse

I dag ligger 70% af de traditionelle frugthaver i Normandiet og består hovedsagelig af cider sorter (90% æble - knyttet til 10% pære), men det er stadig muligt at finde nogle af de traditionelle frugthaver med blommer i Alsace og Lorraine, og en kirsebærhave i Fougerolles til "Kirsch" produktion. Nogle frugthaver findes stadig i bjergområder. ’beskyttede oprindelsesbetegnelser’ produkter er primært udviklet i Normandiet, Bretagne, Sarthe og Mayenne og traditionel frugthaver nu er bedre integreret i ’beskyttede oprindelsesbetegnelser’ -reglerne (1 ha minimum og mindst 50% af intensive plantager). On-farm-forarbejdning og direkte salg er af økonomisk interesse. Økologiske produkter, som æblemost skal først udvikles.

Traditionelle frugthaver er specielt værdsat for deres miljø-og landskabsplejede rolle og er tilflugtssteder for truede arter. I Alsace er der 35 arter af ynglefugle blevet talt, hvoraf 10 findes kun i disse frugthaver. Halvdelen af ​​disse fugle er cavernicolous såsom vendehals, hærfugle, grønspæt, skovspurv og stære. Blomme frugthave af Franche-Comté er hjemsted for en høj tæthed af vendehals og rødstjert - 41 arter er blevet observeret. I alt 75 arter af fugle er blevet observeret i de traditionelle frugthaver i Frankrig. En sammenligning mellem traditionelle og intensive plantager i Normandiet, viser, at 58 arter er observeret i de traditionelle haver i forhold til 25 i intensive frugtplantager.

Bæredygtigt landbrug

Fransk landbrug nyder godt af de traditionelle frugthaver, som bidrager til mangfoldigheden af landskaber og til at identificere specifikke områder.

Traditionelle frugthaver er arketypen af et bæredygtigt landbrug: lavt input og lavt pres på miljøet og på samme tid giver produkter af høj kvalitet. Det er nu anerkendt i Frankrig under krydsoverensstemmelse reglerne i EU og i agro-miljøforanstaltninger med tilhørende betalinger. Traditionelle frugthaver er identificeret som en økologisk infrastruktur (krydsoverensstemmelse, høj miljømæssig værdi certificering, grøn og blå netwærk) og bidrage til høj naturværdi. Takket være landskabet værdi bruges de til at "sælge" mejeriprodukter og Normandiet selv.

Fremtiden for de traditionelle frugthaver afhænger primært af forbruget af deres produkter. Så det er en prioritet at udvikle forbruget af æblemost og cider og fremme disse drikkevarer til den yngre generation.